Prebavni sistem – Prebava – delovanje in organi

Starszy uśmiechający się mężczyzna

Prebavni sistem – Razlaga delovanja in organov

Prebavni sistem ni le dolg, temen tunel različno velikih cevi in izboklin, skozi katere potuje hrana, ki jo zaužijemo. Nasprotno: zaradi zapletenega medsebojnega delovanja različnih organov lahko telo absorbira hranila, vitamine, minerale in vodo ter jih prenese točno tja, kjer so potrebni. Da posamezne strukture pretvorijo hrano v energijo, delujejo neutrudno in izjemno učinkovito. Poleg tega prebavni sistem skrbi tudi za odstranjevanje razgradnih produktov, ki jih telo ne more več uporabljati. Ko se pojavijo prebavne motnje, je zato še posebej neprijetno. Vendar ne skrbite: pojasnili vam bomo, kako lahko uravnate svojo prebavo in odpravite prebavne motnje.

Prebava je trdo delo

Prebavni proces se začne z mehanskim mletjem hrane s čeljustmi. Ogljikovi hidrati se že začnejo prebavljati s slino, ki se pri tem tvori, in so s tem pripravljeni na prebavljanje v naslednjih fazah. Hrano pogoltnemo in potuje v požiralnik, ki nato z gibi, podobnimi valovanju, potisne kašo v želodec. V želodcu se hrana zmeša z želodčno kislino s pomočjo gibanja, ki jo zmelje. Če jo zmelje dovolj, se spodnji del želodca lahko stisne v obliko obroča in potisne kašo v tanko črevo. Tu pride do absorpcije hranil, ki se prenesejo v krvni obtok. Ko kaša prepotuje tanko črevo, katerega dolžina lahko znaša do pet metrov, vstopi v debelo črevo. Tu se odstrani odvečna voda, mikroorganizmi pa fermentirajo sestavine, ki niso prebavljive. Ko hrana preide skozi debelo črevo, je prebavni proces končan, izloči pa se le neprebavljiva snov. Pomen tega zapletenega procesa postane še jasnejši, če upoštevamo nevronske mreže, ki ga v ozadju nadzirajo. V črevesju je več kot 100 milijonov živčnih celic, ki usmerjajo delovanje prebavil in to podatkovno avtocesto omogočajo. Vagusni živec – deseti možganski živec, ki regulira tudi srčni utrip – koordinira izmenjavo informacij med črevesjem in možgani v obeh smereh. Razumljivo je, da kakršne koli motnje v tej mreži lahko povzročijo simptome motene prebave in so zato izjemno neprijetne.

Image

Trebušna slinavka, prebavni pomočnik

Ali ste vedeli, da trebušna slinavka ne proizvaja le inzulina, ampak je njeno delovanje pomembno tudi za prebavo? Trebušna slinavka proizvaja prebavne encime; ti razgradijo maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate v hrani, ki se zmešajo s prebavnimi sokovi v tankem črevesu. Če pride do motenj v delovanju prebavnih encimov, se te snovi ne razgradijo pravilno in lahko je motena absorpcija hranil v kri. Zato se nepravilno prebavljena kaša – še posebej maščobe – prenese naprej v debelo črevo, kar lahko povzroči drisko ali napenjanje. Poleg tega zaradi premajhne izkoriščenosti hranil lahko pride do izgube telesne mase ali pomanjkanja vitaminov.

Zakaj uravnavati prebavo?

Ali ste vedeli, da so prebavila v nenehnem stiku skoraj z vsemi drugimi pomembnimi organi, še posebej z možgani? Živahna izmenjava med telesnimi deli poteka prek ene najpomembnejših živčnih poti pri človeku, vagusnega živca. Po tej poti črevesje pošlje možganom več informacij, kot jih črevesju pošljejo možgani. Če uravnate in spodbudite svojo prebavo, boste izboljšali tudi kakovost svojega življenja. Hkrati to žal pomeni tudi naslednje: Prebavne motnje lahko hitro porušijo celotno notranje ravnovesje. Prebavila vam bodo to v takšnem primeru sporočila, običajno s tipičnimi motnjami in težavami.

Da se to ne bi zgodilo, je pomembno, da pazite na svoj želodec in po potrebi uravnavate prebavo.

Prebavne motnje niso redke

Če trpite zaradi prebavnih motenj, ste lahko prepričani, da niste edini. Vse več ljudi trpi zaradi simptomov, kot so želodčni krči, napihnjenost, napetost in slabost.

Eno od vprašanj, o katerem poteka razprava, je vprašanje o tem, ali so vzrok za hitro naraščanje števila simptomov visoke zahteve, ki so jim v vsakodnevnem življenju sodobnega sveta podvrženi ljudje. Obstaja tudi sum na to, da simptome lahko sprožita splošni nezdrav življenjski slog in dolgotrajen stres.

Čeprav so prebavne težave pogosto zlahka obvladljive, to ne spremeni dejstva, da so lahko izjemno stresne in resno omejijo kakovost življenja, še posebej, če so dolgotrajne. Pogosto simptomi vplivajo drug na drugega in poslabšujejo drug drugega, zato se lahko celoten niz simptomov pojavi istočasno. Ni presenetljivo, da prizadete osebe obupno iščejo rešitev.

Kakšni so lahko vzroki prebavnih težav?

Včasih je težko odkriti, kaj se skriva za določeno prebavno težavo. Obstaja več zunanjih vplivov, kot je stres, čustveni pritiski, potovanje, spremembe prehranjevalnih navad, ki vsi lahko sprožijo simptome motene prebave..

Tipični simptomi prebavnih težav, kot so napenjanje, želodčni krči, zgaga ali neprekinjena napihnjenost, so lahko povezani z različnimi motnjami v prebavnem sistemu. Možni vzroki za to so:

  • preobčutljivi ali vznemirjeni črevesni živci,
  • prehitro ali prepočasno gibanje želodčnih mišic (motnja motilitete),
  • nepravilna porazdelitev želodčne kisline v prebavilih,
  • vnetje želodčne sluznice.

Če se pri vas dlje časa pojavljajo določene prebavne težave ali več takih težav, morate poiskati zdravniško pomoč. Lahko gre za simptom funkcionalnih motenj prebavil, kot je razdražljiv želodec (funkcionalna dispepsija) ali sindrom razdražljivega črevesja, lahko pa so kakšne druge resne težave.

Kako preprečevati prebavne težave?

Bolečino in neprijetne občutke v prebavilih lahko poskušate preprečiti tako, da premislite, kaj sproža te simptome. Gre za stres? Če je odgovor da, skušajte stres čim bolj zmanjšati, na primer z vajami za sproščanje.

Ali določenih živil ne prenašate najbolje? Potem skušajte najti nadomestno živilo, katerega okus vam bo všeč in ki bo koristilo vašim prebavilom.

Ali pa gre morda za prehrano, ki je na splošno neuravnotežena in neredna? V tem primeru smo v naslednjem poglavju zbrali nekaj splošnih nasvetov, ki so mnogim že pomagali. Na svoje dobro počutje v zvezi s prebavo lahko vplivate, vsaj do določene mere.

Namesto da prebavo preobremenite, jo uravnajte: nasveti in domača zdravila

Za uravnavanje delovanja želodca in črevesja lahko poskusite naslednje – še posebej, če vas redno muči bolečina v trebuhu: 

  • izogibajte se premastni hrani, 
  • uživajte le omejene količine kave in alkoholnih pijač, 
  • prebavila lahko pri njihovem vsakodnevnem delu podprete z rednimi obroki. 

Obstaja več načinov, kako podpreti prebavo. To, kateri način pomaga, je odvisno od posameznika. Zato kar preizkušajte ... 

Sprostitev:  
privoščite si redne odmore, v katerih ne boste odkrili le sprostitve, ampak tudi prebavo. 

Dejaven življenjski slog:  
da spodbudite prebavo, se gibajte! S telesno dejavnostjo pripomorete k splošnemu dobremu počutju, vključno s prebavo. 

Zadostna količina vode: 
če je tekočine dovolj, kaša ostaja popolnoma mehka in mazljiva, zato dovolj pijte.

Kobieta siedząca na łóżku i trzymająca się za brzuch.

Namesto da prebavo preobremenite, jo uravnajte: nasveti in domača zdravila

Kljub vsem ukrepom, ki so na voljo za uravnavanje delovanja črevesja in spodbujanje prebave, pa se simptomi pri številnih ljudeh, ki trpijo zaradi prebavnih motenj, pogosto znova pojavijo ali pa sploh ne izginejo. Da bo zdravljenje razdražljivega želodca in sindroma razdražljivega črevesja uspešno, je izrednega pomena vedeti, da so posamezni simptomi pogosto povezani in se pojavijo hkrati. Zdravilo Iberogast® z edinstveno kombinacijo devetih preizkušenih zdravilnih rastlin je celovit pristop k zdravljenju več simptomov prebavnih motenj. Na ta način celovito in hitro lajša simptome prebavnih motenj – prebavni sistem pa se s tem lahko uravnovesi.

Kobieta ćwicząca jogę

Simptomi prebavnih težav pri vas

Od napetosti in želodčnih krčev do slabosti in bruhanja: če vaš prebavni sistem ni v ravnovesju, se to lahko izrazi v obliki različnih simptomov. Pogosto je težko najti sprožilne dejavnike – duševni stres ter navade, povezane z življenjskim slogom in prehranjevanjem, so samo nekateri od njih.

Prebavne težave

Iberogast®

Motnje prebavil niso le izjemno neprijetne in povezane s številnimi težavami – pogosto še dodatno otežujejo normalno vsakodnevno življenje. Dobro je, da obstaja zdravilo Iberogast®: S kombinacijo devetih zdravilnih rastlin je usmerjeno k osnovnim vzrokom in neprijetnim simptomom.

Vse o zdravilu Iberogast®

Iberogast® - Naravna in hitra rešitev za vaše prebavne simptome.

Iberogast