Delovanje in anatomija želodca ter zdravljenje motenj delovanja

Delovanje želodca – kako je želodec strukturiran in kaj počne?

Ko je prazen, je naš želodec velik le za stisnjeno pest, a opravlja izjemno delo: v obdobju 70 let predela okrog 50.000 litrov tekočine in 30.000 kilogramov hrane. Za to je potreben zapleten sistem, ki deluje brezhibno in je popolnoma prilagojen. Več o delovanju in strukturi želodca si preberite tukaj.

Dejstva o želodcu:

  • želodec je umeščen med požiralnik in dvanajstnik (sprednje črevo),
  • trdna hrana ostane v želodcu približno pet ur,
  • tekočina v njem ostane le od deset do dvajset minut,
  • želodec zaužito hrano shrani in zmeša,
  • k prebavnemu procesu prispevajo želodčni sokovi, ki s svojo kislino spremenijo bakterije v neškodljive.

Struktura želodca

Želodec je umeščen v levi zgornji del trebuha, tik pod prepono, in ga je mogoče približno razdeliti v dve območji – zgornji in spodnji del želodca:

1.V zgornjem delu je shranjena zaužita hrana.

2.Srednji del predela kašo in jo pripravi za nadaljnji prenos. 

Vnos hrane iz požiralnika v želodec in sprostitev iz želodca v tešče črevo regulirata dve posebni mišici zapiralki na vrhu in dnu želodca. Po potrebi se lahko odpirata in zapirata kot ventil.

Zanimivost: Če se zgornja mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem ne zapira pravilno, se lahko nazaj v požiralnik prenese več želodčne kisline.

Pomembnejši deli želodca, ki jih je mogoče razločiti, so:

  • prehod med požiralnikom in želodcem (kardija (želodčno ustje)), 
  • želodčni svod (fundus), ki se lahko razširi do te mere, da nastane prostor za dva litra hrane,
  • telo želodca (korpus), glavni del želodca, ki še dodatno zmelje hrano, da jo nato do konca zmeša,
  • spodnje transportno območje (antrum),
  • želodčni vratar (pilorus), mišica zapiralka obročkaste oblike, ki potisne majhne porcije kaše v dvanajstnik kot prvi del tankega črevesa.

Delovanje želodca

Glavne naloge želodca so shranjevanje, dodatno razgrajevanje in mešanje zaužite hrane. To je po eni strani mogoče doseči z močnimi, valovom podobnimi premiki mišične stene, po drugi pa z želodčnimi sokovi, ki jih proizvajajo žleze v želodčni sluznici. Ti želodčni sokovi vsebujejo kislino, ki ubija bakterije in tako preprečuje okužbo. Želodčna kislina je tako prva pregrada v telesu, saj večina bakterij ne preživi prehoda skozi želodec.

Poleg tega želodčni sokovi vsebujejo posebne encime; ti predhodno prebavijo določene sestavine hrane, ki so že v želodcu.

Dostavo želodčnih sokov prek žlez stimulira tako imenovani vagusni živec. Ta stimulacija se lahko pojavi samostojno, zaradi misli na hrano, pogleda nanjo ali pa njenega vonja ali okusa, lahko pa se pojavi zaradi raztezanja želodčne stene, ko hrana vstopi v želodec.

Kako lahko uravnate delovanje želodca in ali je to pomembno?

Težave s prebavo, ki se pojavljajo občasno, so neprijetne, a niso nič dramatičnega. Ko se v želodcu pojavita pritisk in stiskanje, želodec in črevesje pogosto potrebujeta le malce pomoči, da spet začneta optimalno delovati.

S pitjem zadostne količine tekočin dnevno (od 1,5 litra do 2 litrov) preprečite nastajanje gostejše kaše in olajšate njen prenos skozi telo ter tako razbremenite želodec in črevesje. Vendar to velja le, če pijete vodo, čas in pijače z zelo nizko vsebnostjo sladkorja, kot so močno razredčeni sokovi (brizganci). V gaziranih pijačah, sadnih sokovih in celo v smutijih je veliko hranil, zato jih mora želodec prebaviti.

Želodcu in črevesju lahko koristi tudi gibanje, saj vzpodbuja kroženje krvi. Nujno morate najti lastno rutino vadbe. Na kratko: športna vadba je dobra začetna točka na poti, ki podpira telesno zdravje.

Moteno delovanje želodca

Stres, neobičajna prehrana ali pomanjkanje vadbe lahko zmoti potek gibov pri različnih mišicah v želodcu (motiliteto). Če se mišice želodca nenadzorovano krčijo, je prebavni proces lahko moten: kaše ni več mogoče mešati, prenašati in prebavljati. To lahko sproži simptome, kot so zgaga, napihnjenost in slabost.

Zato je dobro delovanje želodca pomembno za brezhibno prebavo in preprečevanje nadaljnjih simptomov.

S sestavinami, kot sta Iberis amara (obrečni grenik) in kamilica, lahko zdravilo Iberogast® sprosti ali napne mišice želodca, tako da se prebavni proces razdraženega želodca normalizira – kašo je spet mogoče normalno predelovati in prenašati.

Edinstvena kombinacija devetih močnih zdravilnih zelišč v zdravilu Iberogast® je sinergistična, tako da blaži simptome funkcionalnih motenj prebavil. Dokazani so sproščujoči, poživljajoči in protivnetni učinki. Zdravilo je priporočljivo za zdravljenje sindroma razdražljivega črevesja in funkcionalne dispepsije, ki se lahko izražata z različnimi neprijetnimi prebavnimi simptomi, kot so bolečine ali krči v trebuhu.

Osnovni nasveti za prehrano in življenjski slog, ki lahko pripomorejo k zdravemu želodcu

Za prebavne organe je dovolj že majhna pozornost, ki lahko učinkovito odpravi prebavne simptome in motnje. Prebavo lahko izboljša izogibanje dejavnikom, ki sprožajo simptome, kot so kajenje in alkohol, ter izogibanje stresu. Namesto tega so priporočljivi sproščanje in sprehodi. K boljši prebavi lahko pripomore tudi nespremenljiva, redna vsakodnevna rutina.

K zdravemu želodcu še posebno prispevata pravilna prehrana in lahko prebavljiva živila. Poslušajte svoje telo – povedalo vam bo, kateri hrani se morate izogibati, in kdaj.

Pomembno je tudi, da temeljito žvečite. Če jeste počasi in z zavedanjem, laže opazite, kdaj ste siti. .

Črevesje

Kakšno funkcijo imajo tanko in debelo črevo ter črevesna flora? Spoznajte vse o črevesju in njegovem delovanju. Preberite zdaj.

Delovanje črevesja

Iberogast®

Motnje prebavil niso le izjemno neprijetne in povezane s številnimi težavami – pogosto še dodatno otežujejo normalno vsakodnevno življenje. Dobro je, da obstaja zdravilo Iberogast®: S kombinacijo devetih zdravilnih rastlin je usmerjeno k osnovnim vzrokom in neprijetnim simptomom.

Vse o zdravilu Iberogast®

Iberogast

Iberogast® - Naravna in hitra rešitev za vaše prebavne simptome.

Več informacij