Pogosta vprašanja o zdravilu Iberogast®

Izkorišča moč narave v obliki izvlečkov devetih zdravilnih rastlin. Učinkovita, klinično dokazana rešitev, ki jo priporočajo strokovnjaki.2

  Zdravilo v obliki tekočine, kot je Iberogast®, ima v primerjavi s tabletami nekaj prednosti:

  • Odmerki za odrasle in otroke so drugačni, in s tekočino je mnogo lažje odmeriti pravi odmerek za posameznika.
  • Otroci in starejši pogosto raje zaužijejo tekočino. Nekateri ljudje tableto s težavo zaužijejo oziroma jim je pri tem neprijetno.
  • Telo hitreje in lažje absorbira tekoče snovi kot tablete. Tekoča oblika zdravila Iberogast® je ključnega pomena − zato deluje tako hitro.1,2

  Pri tabletah traja nekaj časa, da se razgradijo in raztopijo ter da njihove zdravilne učinkovine začnejo delovati. Devet zdravilnih rastlin v zdravilu Iberogast je že raztopljenih v tekoči obliki, kar pomeni, da jih telo lahko takoj absorbira.

  Pomembno je, da poznamo devet zdravilnih rastlin v zdravilu Iberogast in razumemo njihove učinke. Učinkujejo kot posamične rastline, delujejo pa tudi skupaj in hkrati ciljno učinkujejo na različne simptome. S tem zdravilo Iberogast zagotavlja hitro in učinkovito olajšanje različnih prebavnih simptomov, kot so krči, bolečine, občutek sitosti, slabost, napihnjenost in napenjanje.

  Zdravilo Iberogast ima okus po zeliščih. Nekaterim se zdi tudi nekoliko grenek. Okus izhaja iz izvlečkov devetih naravnih zdravilnih rastlin, zaradi katerih je zdravilo Iberogast tako učinkovito. Vsebuje namreč obrečni grenik, korenino kitajske angelike, cvetove kamilice, plodove navadne kumine, plodove pegastega badlja, liste navadne melise, liste poprove mete, zel krvavega mlečnika in korenino golostebelnega sladkega korena.

  Verjetno boste nekatere od sestavin lahko prepoznali po njihovem značilnem okusu – na primer kamilico. Nekatere od zdravilnih rastlin v zdravilu Iberogast imajo nekoliko grenek okus. Vsebujejo namreč naravno prisotne grenke snovi, ki pomagajo pri prebavi in lajšajo prebavne simptome. Okus se med posamezniki razlikuje. Različni ljudje zaznajo in imajo raje različne okuse.

  Nekatere zdravilne rastline v zdravilu Iberogast, na primer Iberis amara oziroma obrečni grenik, so nekoliko grenke. Po tej rastlini se imenuje prvi del imena zdravila Iberogast. Zapomnite si, greniti lahko pomeni izboljšati. Želodec vam bo hvaležen za zdravilo Iberogast, saj prinaša hitro, učinkovito in naravno olajšanje prebavnih simptomov.1,2,5 Če vam grenek okus ni všeč, zdravilo Iberogast lahko pred zaužitjem zmešate s sladkanim čajem ali sladkim sokom.

  Zdravilo Iberogast lahko jemljete tako dolgo, kot zahtevata resnost in trajanje prebavnih simptomov, vendar če se težave ne izboljšajo oziroma če zdravljenje z zdravilom Iberogast po 7 dneh ni uspešno, se morate posvetovati z zdravnikom. Po izključitvi resnih bolezni lahko nadaljujete z jemanjem zdravila Iberogast brez omejitve trajanja terapije.


  Zdravilo Iberogast lahko jemljete pri hudih oziroma akutnih simptomih. Zdravilo Iberogast prenehajte jemati takoj, ko simptomi izginejo oziroma so precej blažji.

  Stanji, kot sta funkcionalna dispepsija in sindrom razdražljivega črevesa, sta kronični bolezni, zaradi katerih je običajno potrebno trajno, dolgoročno zdravljenje. Zdravila še ni, vendar ni stroge omejitve glede tega, kako dolgo sme bolnik jemati zdravilo Iberogast za obvladovanje prebavnih simptomov in njihovo zanesljivo olajšanje.

  Lahko, če želite. Marsikdo kapljice Iberogast razredči s toplo ali hladno vodo oziroma s sokom. Lahko ga razredčite tudi z zeliščnim ali sadnim čajem. Pazite, da temperatura uporabljene tekočine ne presega 25 °C.

  Zdravila Iberogast ne redčite s sokom grenivke ali alkoholnimi pijačami, saj se njegova učinkovitost lahko zmanjša.

  Raziskave tudi pri čezmernem odmerku zdravila Iberogast niso ugotovile toksičnih učinkov in tudi po naključnem prevelikem odmerjanju zdravila Iberogast niso zaznali negativnih izidov.

  Če zaužijete večji odmerek zdravila Iberogast od priporočenega, pazite, da pri naslednjem odmerku vzamete priporočeno količino. Preberite navodilo za uporabo in ugotovite, kateri odmerek je pravi za vas.

  Če redno jemljete odmerek zdravila Iberogast, ki je večji od priporočenega, ali če niste prepričani, kolikšen odmerek bi morali vzeti, se posvetujte z zdravnikom.

  Ne. Udarni odmerek pomeni, da ob prvem jemanju zdravila zaužijete večji odmerek. To pri zdravilu Iberogast ni potrebno.

  Odrasli s hudimi prebavnimi simptomi naj jemljejo po 20 kapljic zdravila Iberogast do trikrat na dan, in sicer za simptome, ki vključujejo bolečine v trebuhu, krče, občutek sitosti in teže, napihnjenost, napenjanje in slabost. To zadošča za hitro in učinkovito olajšanje simptomov, zato ne potrebujete večjega udarnega odmerka.

  Iberogast ljudje zelo dobro prenašajo. Registriran je za uporabo pri otrocih od 6. leta starosti dalje. Iberogast je učinkovit in praktičen za uporabo pri otrocih s prebavnimi težavami, saj ponavadi lažje popijejo tekočino kot pogoltnejo tableto.

  Med nosečnostjo lahko hormonske spremembe razdražijo želodec in prebavila. Ker ni dovolj podatkov o varnosti zdravila med nosečnostjo, uporabe v teh obdobjih ne priporočamo.

  Zdravilo Iberogast bo po odprtju stekleničke uporabno največ osem tednov. Po osmih tednih ga ne uporabljajte več, saj se njegova učinkovitost lahko zmanjša. Vsebnost devetih zdravilnih rastlin v zdravilu Iberogast, navedena na pakiranju, je namreč zajamčena le za osem tednov po odprtju stekleničke.

  Osem tednov je torej številka, ki si jo morate zapomniti. Velikost pakiranja ali stekleničke ne vpliva na stabilnost zdravila Iberogast.

  Zdravila Iberogast ne uporabljajte po preteku osem tednov po odprtju stekleničke. Po tem času morda ni več stabilno in lahko postane manj učinkovito.

  Vsebnost devetih zdravilnih rastlin v zdravilu Iberogast, navedena na pakiranju, je namreč zajamčena le za osem tednov po odprtju stekleničke.

  Alkohol je potrebna sestavina v tekočih zdravilih rastlinskega izvora, tudi v zdravilu Iberogast, saj z njim ekstrahiramo dragocene zeliščne komponente. Alkohol v zdravilu Iberogast deluje kot topilo, ki ohranja izvlečke devetih zdravilnih rastlin, zaradi katerih je zdravilo Iberogast tako učinkovito.

  Vsebnost alkohola v zdravilu Iberogast (31 vol. %) je na prvi pogled velika, vendar enkratni odmerek za odraslega, 20 kapljic, vsebuje le 0,24 g alkohola. Za primerjavo − tudi številne druge vrste hrane in pijače, ki jih vsakodnevno uživamo, vsebujejo majhne, a vendar večje količine alkohola. Kozarec jabolčnega soka vsebuje 0,3–0,7 g, rezina rženega kruha pa 0,3–0,4 g alkohola.17

  Pri izdelavi zdravila Iberogast družba Bayer uporablja enake standarde, kot veljajo za njena druga zdravila. Zdravilo Iberogast je narejeno v patentiranem proizvodnem procesu in izpolnjuje standarde dobre proizvodne prakse, ki veljajo za vsa zdravila, ne pa tudi za zdravila rastlinskega izvora.9

  Zdravilo Iberogast se izdeluje po najvišjih medicinskih standardih s posebnim gojenjem in obdelavo rastlinskega materiala. Pri proizvodnji zdravil z rastlinskimi sestavinami je pomembno, da se uporabljajo prefinjene medicinske ekstrakcijske metode, hkrati s preskušenimi in preverjenimi postopki nabiranja, da se ohranja učinkovitost. Zdravilo Iberogast se izdeluje z visoko stopnjo standardiziranosti, zaradi česar je namenjeno sodobnemu večciljnemu zdravljenju.7,9

  Iberogast

  Iberogast® - Naravna in hitra rešitev za vaše prebavne simptome.

  Več informacij