Črevesni živci – enterično živčevje in njegovo delovanje

Uśmiechnięta kobieta w białej bluzce, z włosami zaplecionymi w warkocz

Črevesni živci in enterično živčevje – nadzorno središče želodca

Nadzor nad prebavo imajo črevesni živci: od premikov želodca do izločanja želodčnih sokov – usmerjajo in nadzorujejo vsako dejavnost želodca. Čeprav je s tem poskrbljeno, da prebavni proces v želodcu poteka kar najbolj brezhibno, so posledice lahko tudi negativne: če so črevesni živci razdraženi ali preobčutljivi ali pa, če so živčne poti do možganov motene, se to lahko izrazi s precej močnimi prebavnimi motnjami. Kako lahko uravnovesite želodčne živce? In kako točno delujejo?

Naloga želodčnih živcev

Med prebavo ima želodec nekaj izjemno pomembnih funkcij: poleg tega, da sprejema prežvečeno hrano iz požiralnika, jo tudi premeša z želodčnimi sokovi, ki jih proizvaja, in nadzorovano potisne pripravljeno kašo v črevesje. Črevesni živci skrbijo, da te popolnoma koordinirane naloge potekajo čim bolj brezhibno. Želodčni živci potekajo skozi celoten želodec in vzdržujejo ravnovesje procesov.

Črevesni živci ne delujejo povsem neodvisno: so del tako imenovanega enteričnega živčevja, ki nadzira vse procese v prebavilih in s katerim so v obliki nadzornih centrov prepredena vsa naša prebavila.

Enterično živčevje sestavlja približno toliko živčnih celic kot hrbtenjačo. Zato, pa tudi zaradi svoje sposobnosti neodvisne obdelave dražljajev in izdajanja posebnih ukazov neodvisno od možganov, je dobilo drugo ime: črevesni možgani. Na prebavila pa lahko vpliva naša duševnost – na primer vznemirjenje pred prihodnjim testom lahko v želodcu sproži kruljenje, če pa nam gre na živce partner, nam to lahko pokvari apetit in romantično večerjo.

Na enterično živčevje vpliva tudi avtonomno živčevje, s katerim je prepredeno celotno telo:

 • simpatični del zmanjša izločanje želodčnih sokov in zavira premike želodca,
 • parasimpatični del spodbuja kroženje krvi in izločanje želodčnih sokov ter aktivira motiliteto prebavil.

Prevladuje vpliv enega področja, odvisno od situacije. V stresni situaciji želodec morda ne deluje več uravnano.

Uśmiechnięta kobieta w trakcie ćwiczeń.

Ali so živci vašega želodca preobčutljivi? – Simptomi in sprožilci

Če prebavni živci niso več v ravnovesju, to običajno ne ostane spregledano. Pogosto se pojavijo neprijetni simptomi:

 • občutek polnosti in/ali napetost v želodcu,
 • slabost,
 • bolečine v želodcu,
 • napenjanje,
 • zgaga,

Simptome lahko povzroča draženje želodčnih živcev ali motnja prenosa signalov, zaradi česar se spremeni njihov odziv na prebavne dražljaje, tako da na zunanje prebavne dražljaje reagirajo močneje.

Zakaj pa prihaja do draženja želodčnih živcev? Sproži ga več dejavnikov:

 • stres,
 • naglica in skrbi v vsakodnevnem življenju,
 • vznemirjenje,
 • želodec, ki je bil že prej razdražljiv,
 • prehrana,
 • uživanje poživil, kot je alkohol, kava ali nikotin.

Vsi ti dejavniki lahko prispevajo k temu, da želodčni živci niso več v ravnovesju. Pri prizadetih osebah se nato pojavijo značilni simptomi.

Ko želodec prizadene stres

Želodčne težave pogosto sprožijo dejavniki duševnega stresa.

Da bi razumeli, kaj se v tem pogledu dogaja, moramo na stres pogledati drugače, saj obstaja več vrst stresa in vsak posameznik jih dojema drugače.

Ker pogost in/ali dolgotrajen stres ne vpliva le na želodec, ampak v splošnem duševno in miselno obremeni celotno telo, ga je vedno vredno preprečevati. Odkrijte, kateri so tisti dejavniki, ki vam povzročajo stres – proti sovražniku se lahko borimo le, če ga poznamo. Nekaterim ljudem stres povzroča nedejavnost, drugi pa so v stresu, ker imajo opravkov preveč. Naslednji korak je razmišljanje o strategijah: pozitivno razmišljanje, čuječnost, dihalne vaje in izboljšano spanje.

Da razdraženi želodčni živci ne bi postali dodatni dejavnik stresa, je priporočeno tudi zdravljenje simptomov – obstajajo naravna zdravila, ki želodčne živce lahko hitro in učinkovito pomirijo.

Do kakšnih težav lahko pride?

Živčen želodec, imenovan tudi razdražljiv želodec, je prebavna motnja z naslednjimi značilnimi simptomi:

 • trebušni krči,   

  Spastična ali kolikam podobna bolečina v želodcu, ki ji ni mogoče določiti mesta.
 • slabost,   

  Občutek, da je bruhanje nujno, a do tega ne pride.
 • bolečine v želodcu,   

  Občutki bolečin v želodcu so zelo različni, odvisni od vzroka. Običajno se pojavljajo na levi strani trupa, približno pod prepono.
 • bolečine v trebuhu,   

  Bolečina pod prsnico, bolečina v zgornjem delu trebuha.
 • napihnjenost,   

  Nepojasnjen občutek prenapolnjenosti s hrano, ki ni povezan s predhodnim uživanjem hrane.
 • pritisk v trebuhu,   

  Pritisk v trebuhu. Občutek je lahko podoben močni napetosti ali pa je povezan s hudo bolečino, odvisno od tega, kako občutljivi so želodčni živci.
Iberogast

Kako pomiriti živčevje želodca?

Da se znebite neprijetnih simptomov, morate poskrbeti za ravnovesje živčevja želodca. Če težave sprožajo bolezni organov, je organe treba ustrezno zdraviti. Če bolezni organov ni mogoče odkriti, je verjetno, da bo zdravnik postavil diagnozo razdražljivega želodca ali sindroma razdražljivega črevesja. Pri obeh gre za motnji delovanja, pri čemer osnovna bolezen organov ne obstaja. Pogosto se pri zdravljenju uporabljajo zeliščna zdravila.

Poleg tega lahko na to odločilno vplivajo in sprožajo simptome življenjske in prehranjevalne navade. Zato lahko veliko dosežete s spremembo navad, ki vam povzročajo neugodje. Lahko, na primer, zmanjšate stres ali pa se izogibate hrani, za katero veste, da povzroča simptome.

V zdravilu Iberogast® so tako na enem mestu združeni učinki devetih zdravilnih zelišč, ki lahko zato poleg drugih koristnih učinkov na prebavila, ki jih imajo, pomagajo pomiriti občutljive želodčne živce: premiki želodca se normalizirajo, s tem pa izginejo neprijetni simptomi.

Prebava je trdo delo

Če prebava uide izpod nadzora, lahko pride do prebavnih motenj. Poučite se, kako deluje prebava, kakšni so lahko vzroki težav in kako lahko prebavo z nekaj preprostimi metodami spodbudite.

Več o tem

Iberogast®

Motnje prebavil niso le izjemno neprijetne in povezane s številnimi težavami – pogosto še dodatno otežujejo normalno vsakodnevno življenje. Dobro je, da obstaja zdravilo Iberogast®: S kombinacijo devetih zdravilnih rastlin je usmerjeno k osnovnim vzrokom in neprijetnim simptomom.

Vse o zdravilu Iberogast®