Prebavila – delovanje črevesja

Młoda kobieta w bluzce w paski uśmiecha się i patrzy w górę

Delovanje črevesja – črevesje je tako pomembno za ljudi

Če je med pogovorom omenjena beseda „črevo‟, se večina udeleženih verjetno začne praskati po nosu. S temami, kot je prebava, se neradi ukvarjamo. Sploh pa se neradi ukvarjamo s tem, kako deluje. Ali s tem, kakšni so njeni rezultati. Preveč neprijetno, celo neizgovorljivo. O takem odnosu bi morali prav hitro razmisliti znova. Ker je črevesje izjemno osupljiv, zapleten organ – z daljnosežnimi učinki na zdravje in splošno dobro počutje.

Človeško črevo: dolgo je dobrih sedem metrov. Samo približno en meter te veličastne dolžine pripada debelemu črevesu, preostali del sestavlja kači podobno tanko črevo, ki je pred debelim. Naloge teh dveh delov črevesja so različne, a popolnoma usklajene.

Tanko črevo – velikan na majhnem prostoru

Glavni del dejanskega prebavljanja opravlja tanko črevo. Ko vanj vstopi dobro zmleta kaša, zmešana s želodčnimi sokovi iz želodca, tanko črevo takoj začne z nadaljnjo predelavo. V tem trenutku je v kaši še vedno preveč koščkov, da bi jo telo lahko dejansko absorbiralo in uporabilo. To se spremeni ob sprostitvi glavnega dela prebavnih encimov (ki jih, na primer, sprosti trebušna slinavka): sestavine hrane razgradijo na najmanjše možne gradnike.

Ko encimi opravijo svoje delo, tanko črevo vsrka hranilne elemente ter jih prenese v kri in limfo. Od tu dosežejo vsa mesta na celotnem telesu. Da čim učinkoviteje deluje in povsem izkoristi hrano, tanko črevo ni le labirint: njegova površina je tudi zelo zvita, na teh izboklinah pa so dodatni pregibi, tako imenovane črevesne resice.

Tako površina tankega črevesa znaša do 500 kvadratnih metrov – kar je velikost košarkarskega igrišča! Zelo velika površina tako lahko absorbira sestavine hranil.

Poleg prebavljanja in absorpcije hranil ima tanko črevo še druge pomembne naloge. Med njimi so:

 • tvorjenje hormonov, ki koordinirajo prebavni proces,
 • sprejem vode iz kaše,
 • mletje vsebine črevesja.

Z natančno usklajenimi premiki črevesja je poskrbljeno za zadosten stik kaše s hormoni, encimi in površino črevesja, da lahko absorbira pomembna hranila.

A little girl playing with leaves and flowers on a garden table.

Debelo črevo: izkoriščanje ostankov

Tanko črevo iz hrane že filtrira tisto, kar lahko telo uporabi. To pa nikakor ne pomeni, da debelo črevo ne počne ničesar: nadaljuje z odstranjevanjem vode in soli iz kaše in s končno pripravo blata.

Tisto, kar v debelo črevo pride neprebavljeno, presnovijo črevesne bakterije: neprebavljive sestavine naše hrane predeluje nešteto različnih vrst. Mišice debelega črevesa potisnejo ostanke, skupaj z odpadnimi snovmi, proti rektumu, do descendentnega dela debelega črevesa. Tam blato počaka, dokler ga ni mogoče izločiti skozi zadnjik.

Zaradi svojih fizioloških nalog se debelo črevo na videz razlikuje od tankega črevesa, ki je pred njim: namesto številnih zavojev in pregibov je črevesna stena debelejša in ima večji premer.

Črevesna flora: pomemben obrambni ščit pri človeku

Vsi mikroorganizmi, ki živijo v črevesju, so del tako imenovane črevesne flore. Poleg črevesnih bakterij, ki tvorijo največjo kohorto, vsebuje tudi druge praživali in glive.

Zanimivost: teža črevesnih bakterij samo pri enem odraslem človeku znaša 1,5 kilograma telesne mase.

Njihova naloga ni samo prebavna. Menijo, da prispevajo tudi k splošnemu zdravstvenemu stanju in stanju imunskega sistema.

Črevesna flora je nedvomno bistveni del našega prebavnega sistema. Njenega pomena se pogosto zavemo šele, ko ni več v ravnovesju. Do tega lahko, na primer, pride zaradi zdravljenja z antibiotiki: antibiotiki naj bi ubijali škodljive bakterije v telesu, v mnogih primerih pa opravijo tudi z „dobrimi‟ črevesnimi bakterijami. Če si črevesna flora po zdravljenju z antibiotiki ne opomore pravilno, se lahko pojavi driska.

Poleg tega menijo, da ima neravnovesje črevesne flore vlogo pri razvoju številnih bolezni.

Kako lahko spodbudite delovanje črevesja in ali je to pomembno?

Če črevesje ne deluje pravilno, vas to lahko začne obremenjevati. Za naše splošno dobro počutje je uravnovešeno delovanje črevesja temeljnega pomena. Z nezdravim življenjskim slogom lahko spodbujate nastanek neprijetnih črevesnih simptomov.

Dandanes prehrana vsebuje premalo vlaknin. Po podatkih nemške nacionalne študije o uživanju živil II je pri 75 % žensk in 68 % moških vnos vlaknin manjši od priporočenega, ki znaša 30 g na dan. Če je vlaknin premalo, se črevo poleni, saj je naloga vlaknin ta, da z vezavo vode spodbujajo delovanje črevesja. S tem je poskrbljeno za fiziološko normalen prenos skozi črevesje, pa tudi preprečeno prekomerno strjevanje blata. Vlaknine potrebujejo vodo, da nabreknejo. Priporočeni vnos tekočin na dan pri enem človeku znaša 2,5 litra. Žal v to količino ni všteto pivo ob koncu dneva ali občasen kozarec vina, lahko pa v njiju uživate za povrh.

Do določene mere lahko na črevesne simptome pozitivno vplivate sami. Na primer tako, da v vsakodnevno življenje vnesete več sprostitve ali pa zase sestavite prehranski načrt, ki vam ustreza. V splošnem je dovolj, če poslušate svoje telo in se naučite prepoznavati dejavnike, ki lahko pri vas sprožijo simptome. Pri sebi lahko uvedete eno od naslednjih sprememb, kaj bo na koncu delovalo, pa je odvisno od vsakega posameznika:

Sprostite se:

izogibajte se prekomernemu stresu ter uravnovesite službo in prosti čas. Preizkusite nekatere primerne „mehke‟ športe, kot je joga ali hoja.

Gibajte se:

ni vam treba vsakič oditi v fitnes. Pogosto je dovolj že to, da v vsakodnevno življenje vključite več vadbe, na primer hojo po stopnicah, kratke sprehode med malico ali kolesarjenje na kratke razdalje.

Prehranjujte se redno:

pri mnogih ljudeh redni obroki pomenijo tudi redno prebavo. Poskusite s tem, da obrokov ne preskakujete. Nekateri ljudje bolje prenašajo pet manjših obrokov čez dan kot, na primer, dva večja – preizkusite, kaj vam ustreza, in se tega držite.

Jejte počasi:

za vsak obrok si vzemite čas in hrane ne goltajte, ampak temeljito prežvečite in v njej uživajte.

Jejte jedi iz svežih sestavin:

izogibajte se predelani hrani, v kateri je veliko aditivov, transmaščob in umetnih sladil. Namesto tega jejte več polnovredne hrane z bistvenimi hranili in vitamini.

Jejte zdravo:

ne gre za to, da bi bili za vekomaj brez čipsa in pice, gre za to, da ste usmerjeni k zdravemu. Na kratko: skušajte jesti veliko zelenjave, izdelke iz bele moke zamenjajte z izdelki iz polnovredne moke, dodajte pa še nekaj zdravega rastlinskega olja in pest sadja – to je vse, kar potrebujete za začetek. Mimogrede: nekaj sestavin živil velja za še posebej prijazne črevesju – prehranske vlaknine, prebiotiki in probiotiki. Več o njih lahko preberete tukaj:

Več o tem

Črevesne težave – do kakšnih težav lahko pride?

Kljub neprijetnosti tematike je črevesje eden od najpomembnejših organov v telesu. Če prebavni sistem ni v ravnovesju in ne deluje dobro, to lahko resno vpliva na zdravje in splošno dobro počutje. Pri prizadetih osebah se lahko pojavijo črevesne težave, ki jih je mogoče razvrstiti v dve kategoriji – specifične in nespecifične.

Specifične črevesne težave so simptomi, ki so neposredno povezani s prebavili:

 • napihnjenost,
 • driska,
 • zaprtje,
 • občutek napetosti v trebuhu.

Poleg tega/sočasno se lahko pojavijo nespecifične težave, ki so lahko povezane z neravnovesjem v prebavilih:

 • glavoboli,
 • povečana dovzetnost za okužbe,
 • izčrpanost,
 • depresivno razpoloženje,
 • težave s kožo.

Kaj povzroča črevesne težave?

Vzroki za črevesne težave so lahko različnih vrst, splošno znane pa je mogoče povezati z boleznimi, kot so:

 • sindrom razdražljivega črevesja,
 • razdražljiv želodec,
 • okužbe prebavil z virusi, bakterijami, glivami in drugimi paraziti,
 • neprenašanje določene hrane ali alergije nanjo,
 • razdražen ali vnet slepič,
 • vnetje mešičkov v steni debelega črevesa (divertikulitis),
 • hemoroidi,
 • črevesni rak ali črevesni polipi, ki so predhodna faza raka.

Poleg potencialnih bolezni lahko črevesne težave povzroča tudi napačna ali slaba prehrana, pomanjkanje vadbe, stres ali uporaba določenih zdravil, kot so antibiotiki. Drug možen vzrok so funkcionalne motnje prebavil kot je sindrom razdražljivega črevesja ali razdražljiv želodec. To so motnje, ki nimajo organskega vzroka, a vseeno lahko sprožijo zelo stresne simptome. Če niste prepričani, od kod izvirajo simptomi pri vas, ali če sumite, da ste bolni, naj vas ne bo strah poiskati zdravniške pomoči.

Prebavnih težav ni vedno lahko prepoznati, saj ima vlogo pri njih več dejavnikov. Zdravnik si bo tako poskušal ustvariti čim boljšo sliko stanja pri vas: morda bo povprašal po vaših težavah in morebitnih boleznih, ki so pri vas že diagnosticirane. Z vami se bo pogovoril tudi o znanih sprožilnih dejavnikih, trajanju, mestu in vrsti bolečine, ki se morda pri vas pojavlja, ter vseh spremljajočih simptomih, saj so pri določanju težave vsi ti dejavniki lahko pomembni. Zdravnik vas bo morda še povprašal o vaših splošnih prehranjevalnih navadah, morebitnih spremembah sestave blata ali urina in morebitnih spremembah telesne mase. Da bo lahko postavil diagnozo, bo morda tudi spremljal zvoke črevesja ali pa opravil ultrazvočno preiskavo želodca. Včasih je potreben krvni test, gastroskopija ali kolonoskopija.

Gastrointentinal tract

Kako je mogoče učinkovito zdraviti te težave?

Glede na vašo diagnozo vam bo zdravnik predlagal zdravljenje, ki bo najprimernejše za vas. Če so prebavne težave povezane s funkcionalnimi motnjami prebavil, kot je razdražljiv želodec ali sindrom razdražljivega črevesja, ki nimajo organskega vzroka, je glavni namen zdravljenja blaženje simptomov.

Poleg tega lahko razmislite, kaj pri vas sproža simptome, ter po potrebi spremenite svoje življenjske in prehranjevalne navade. Prebavo je mogoče izboljšati z zdravim življenjskim slogom in izogibanjem hrani, ki bi lahko povzročala posamezne težave. Nekaj dobrih pristopov k večji sproščenosti v vsakodnevnem življenju in načinov, na katere lahko pomaga prehrana, bogata z vlakninami, je opisanih v poglavju „Kako lahko spodbudite delovanje črevesja in ali je to pomembno‟? Če nič od tega ne pomaga, pa se lahko zatečete tudi k zdravilni moči zelišč. Zaradi edinstvene kombinacije devetih zdravilnih rastlin lahko, na primer, zdravilo Iberogast® sočasno (po načelu več tarč) deluje na več simptomov funkcionalnih motenj prebavil in njihove osnovne vzroke in tako blaži različne težave s prebavili.

Želodec

Človeški želodec: zapleten sistem, ki deluje brezhibno in je popolnoma prilagojen. Več o delovanju in strukturi želodca si preberite tukaj.

Iberogast®

Motnje prebavil niso le izjemno neprijetne in povezane s številnimi težavami – pogosto še dodatno otežujejo normalno vsakodnevno življenje. Dobro je, da obstaja zdravilo Iberogast®: S kombinacijo devetih zdravilnih rastlin je usmerjeno k osnovnim vzrokom in neprijetnim simptomom.

Vse o zdravilu Iberogast®

Iberogast® - Naravna in hitra rešitev za vaše prebavne simptome.

Iberogast