Delo od doma – izziv tudi za želodec

Ostanite doma in ostanite zdravi

  • Vsak dan delo v domači pisarni, zvečer pa spremljanje elektronskih medijev. Intenzivna uporaba digitalnih medijev med delom in v prostem času lahko obremeni organizem in moti občutljive procese v prebavilih.
  • Pri tem vam lahko pomagajo napotki za ravnanje in razvoj novih navad, da še naprej uspešno delate in ostanete zdravi.
  • Pri težavah v prebavilih, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje, zgaga ali slabost, vam pomaga Iberogast® z močjo izvlečkov devetih zdravilnih rastlin.

Ljubljana, april 2020 – Delo od doma, šolanje na domu in elektronski mediji oziroma digitalne vsebine olajšajo življenje, učenje in delo v domačem okolju. A kot kažejo študije, povzroča večurno preživljanje časa pred zasloni tudi zdravstvena tveganja. Stres1, premalo gibanja2  in nezdrave prehranjevalne navade3 lahko spodbujajo prebavne težave, zlasti pri občutljivih ljudeh. Sedaj si lahko pomagamo in v vsakdanje življenje vključimo nova pravila oziroma navade ter preprečimo bolečine v trebuhu, napihnjenost, zgago, slabost in druge tegobe.

Kaj potrebuje naš želodec pred zaslonom

Lahko prebavljiv zajtrk

Gre za pravo kombinacijo! Vlaknine iz žitaric in sadje ter visokokakovostne beljakovine so osnova dobrega in zdravega začetka dneva. Namesto kruha z marmelado ali klobas bi lahko poskusiti prehranski trend leta 2019: tako imenovane beljakovinske mešanice – čez noč namočeni ovseni kosmiči s skuto, obogateni z oreščki, semeni, medom in/ali začimbami – zagotavljajo krepak zajtrk, ki ga lahko pripravimo v številnih zanimivih različicah. Kozarec tople vode prav tako pospeši prebavo.

Med delom vstanite

Kratka prekinitev dela v domači pisarni ni nujna le zaradi odhoda na stranišče ali priprave skodelice kave. Za zdravje prebavil je pomembno tudi, da ne ostanete ves dan v sedečem položaju. Sicer se lahko v črevesju kopičijo plini, kar lahko privede do boleče napihnjenosti.

Zavestno prehranjevanje

V domači pisarni posegajo ljudje pogosto po nezdravih, vnaprej pripravljenih obrokih ali prigrizkih, ki jih pojejo pred zaslonom, medtem ko delajo. Zaradi številnih prigrizkov prav tako pozabijo na redne obroke. Takšna prehrana povzroči ne le odvečne kilograme, temveč obremenjuje tudi želodec in črevesje. Posledice so napihnjenost, zgaga ali občutek polnosti. Nasvet: vzemite si odmor za kosilo, četudi kratek, in se zavestno oddaljite od računalnika ter si privoščite uravnotežen obrok s kakovostnimi živili. Če je le mogoče, se je treba tudi v domači pisarni izogibati že pripravljenim obrokom ali konzerviranim živilom in dati prednost sveži hrani ter doma kuhanim obrokom.

Redni odmori

Kratki odmori znižujejo raven stresa in zagotavljajo, da delovna obremenitev ne vpliva na želodec. Če si vzamete nekaj minut in pogledate ven, si lahko pomagate ter dosežete boljšo koncentracijo.

Omejite čas pred zaslonom

Če v domači pisarni dolgo delate, ne preživljajte večerov pred zaslonom. Storite nekaj dobrega za svoje zdravje in preživite večer s partnerjem ali berite knjigo, namesto da bi gledali Netflix. To upočasni tempo in prispeva k dobremu počutju v želodcu.

Za domačo pisarno in domačo lekarno: Iberogast

V primeru porušenega ravnovesja v želodcu zaradi stresa lahko pomaga kombinacija izvlečkov devetih zdravilnih rastlin, ki hitro pripomore k temu, da se zopet počutite bolje in ste učinkovitejši. Zdravilo Iberogast nežno in učinkovito preprečuje funkcionalne in z motiliteto povezane prebavne težave, kot so bolečine, krči, napihnjenost, slabost in zgaga. Zeliščni pripravek nam že 60 let pomaga v številnih vsakdanjih in neobičajnih situacijah ter ne sme manjkati v nobeni domači lekarni. Iberogast je primeren tudi za otroke po tretjem letu starosti in je zanesljiv spremljevalec vseh družinskih članov.

O zdravilu Iberogast

Iberogast je preverjeno zeliščno zdravilo, ki deluje pri številnih prebavnih težavah v povezavi s funkcionalnimi motnjami, povezanimi z motnjami v prebavilih, kot sta razdražljiv želodec in sindrom razdražljivega črevesa. Njegova edinstvena kombinacija je sestavljena iz devetih zdravilnih rastlin, kot je Iberis amara (obrečni grenik), ki lahko z medsebojnim sodelovanjem in dopolnjevanjem hitro in učinkovito olajšajo simptome prebavil, kot so bolečine v želodcu, krči v trebuhu, vetrovi, napihnjenost, zgaga in slabost. Zdravilo Iberogast jemljemo trikrat na dan po 20 kapljic (odmerek za odrasle) v pol kozarca vode, pred ali med obrokom. Učinkovitost in prenašanje zdravila Iberogast so dokumentirali v številnih raziskavah pri več kot 50.000 bolnikih, zaradi česar je to eno izmed najbolj raziskanih zeliščnih zdravil na svetu.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo!

O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Viri:

1https://www.aokbv.de/imperia/md/aokbv/presse/pressemitteilungen/archiv/fzr2019_pressemitteilung.pdf, zadnji obisk marec 2020.

2 https://t3n.de/news/aktiv-homeoffice-bleibst-fit-1262754/, zadnji obisk marec 2020.

3 https://www.onmeda.de/coronaviren/coronavirus-stressessen.html, zadnji obisk marec 2020.

L.SI.MKT.04.2020.3501